Ki találta fel a mobiltelefont?

április 7th, 2010 by honlapom.hu Leave a reply »

Marty Cooper – a mobiltelefon feltalálója

Marty Cooper ukrán bevándorlók gyermekeként nőtt fel Chicágóban a nagy gazdasági válság idején. Villamosmérnők diplomája megszerzését követően a US NAVY romboló fedélzetén szolgált a koreai háború idején, majd a haditengereészetet otthagyva a Western Electric -nél, majd a Motorola -nál dolgozott. Itt kezdett el foglalkozni a személyhívókkal, majd az 1970-es évek elepjén rábízták az első hordozható mobiltelefon kifejlesztésének feladatát, melyre 6 hetes határidőd szabtak főnökei.

1973 április 3-án mutatta be “Radio telephone system” nevű szabadalmát egy  New York-i utcán riporterek és járókelők között. Azt nyilatkozta Kirk kapitány és a Star Trek inspirálta őt a mobiltelefon megalkotására.

Az első mobiltelefon

Ahány honlap annyiféle adat, hivatalos források szerint azonban az eredeti Motorola DynaTAC készülék súlya 1 kg volt, és 35perc beszélgetési időt biztosított. A készülék 4 frissítéséen ment keresztül, agy a súlyát sikerült a felére csökkenteni. A listaára 4000$ körül mozgott, ennek ellenére több ezres volt a várólista.

Infrastruktúra

10 év telt el az első mobiltelefon elkészülte után mire kiépült az az infrastruktúra ami ki tudta szolgálni a mobiltelefont szolgálók igényeit.

Marty Cooper elismerései

  • 1995 Wharton Infosys Business Transformation Award – technológiai újítások a kommunikáció terén
  • 2000 Red Herring’s Top 10
  • 2009 Prince of Asturias – tudományos és műszaki kutatásért járó díj
  • 2010 National Academy of Engineering tagság
  • Share/Bookmark
Advertisement

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Registered user do not use CAPTCHA.