Ki találta fel az egeret?

március 19th, 2010 by honlapom.hu Leave a reply »

Az egér feltalálója : Doug Engelbart

az ősegér

az ősegér

Ki ne ismerné az egeret? Kevesen tudják azonban, hogy hivatalos neve: „X-Y pozíció indikátor” és már sajnos senki sem emlékszik rá ki adta neki az egér nevet – bár az mindenki számára egyértelmű miért…

Mit is köszönhetünk Mr Doug Engelbart -nak?

Az egér előtt a számítógép gyakorlatilag egy eszköz volt tudósok, kutatók kezében, amit bonyolult parancsokkal irányíthattunk. Doug Engelbart radartechnikusként dolgozott a 60-as évekig, amikor felkérte AFOSR (Air Force Office of Scientific Research), hogy dolgozzon ki egy módszert amivel forradalmasította a gépek és emberek közötti kommunikációt. Egy ideig versenyben volt az egér mellett „knee-control-device” ami egy térdre rögzíthető kurzor volt, de ez az ötlet szerencsénkre elbukott..
Így elindulhatott a „Father Mouse” fejlesztés, melynek hivatalos neve a „find better ways to point and click on a display screen” volt eredményeképpen pedig 1964-ben megszületett az első egér.

Az ősegér legfontosabb technikai paraméterei:

  • anyaga : fa
  • gombok száma : 1
  • egy vízszintes és 1 függőleges görgő, pontosabban kerék

A találmányt negatívan fogadta a publikum, a legtöbben nem értették mire is jó ez az eszköz. Az első személyi számítógépek megjelenését követően (1980-as évek) az eddig mellőzött találmány hirtelen nagyon népszerű lett és elindult világhódító útjára..

  • Share/Bookmark
Advertisement

2 comments

  1. Pali szerint:

    Nagyon jó találmány! Szép munka Doug.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Registered user do not use CAPTCHA.